Fostul antrenor al Petrolului Ploiești, Nae Constantin, a vorbit în exclusivitate pentru NewsRo.eu despre problemele pe care le-a întâmpinat la echipa prahoveană. El a comentat și prezentul și a venit cu sfaturi pentru noii investitori pentru ca lucrurile să tindă spre performanță. Nae ne-a explicat rocada făcută cu nașul Florin Pîrvu, dar a dezvăluit că în doar câteva zile va da curs unei oferte. Un alt aspect important este că a lămurit și poziția sa legată de scandalul cu Gabi Tamaș, oferindu-ne amănunte neștiute până acum.

E bucuros că Petrolul e bine

NewsRo.eu: Iată-ne la finalul unui sezon intens, cu multă muncă și cu multă implicare emoțională a ta la Petrolul Ploiești. Din păcate, competiția s-a încheiat cu tine în tribună, nu pe bancă, așa cum ar fi fost normal.

Nu știu dacă pot să spun din păcate sau din fericire. Important este că Petrolul este acolo unde ne-am gândit noi că trebuie să fie în momentul în care am început proiectul, adică acum doi ani de zile, când eram în Liga 2. Obiectivul nostru a fost să ducem Petrolul în Liga 1 și să reușim să-l menținem, ceea ce s-a și reușit. Ăsta este lucrul cel mai important. Faptul că nu mai sunt eu la comandă e problema mea și cred că e mai puțin important pentru cei care iubesc Petrolul.

NewsRo.eu: Ați reușit acel lucru fantastic, promovarea, apoi ați început bine, dar pe parcurs s-a stricat ceva. Ce s-a întâmplat?

M-am ferit să vorbesc despre ce s-a întâmplat și nici nu știu cu exactitate ce s-a întâmplat. Ideea este că îmi făcusem niște calcule în vacanța de iarnă. Și chiar am crezut și am sperat să putem prinde primele șase locuri, să intrăm în play-off. Doar că începutul nu a fost nicidecum așa cum mi-am imaginat. A venit seria aceea de înfrângeri și… Ne-a bătut Mioveniul, am pierdut cu Chindia acasă, când am jucat pe un teren impracticabil și am avut și un ghinion teribil, pentru că s-a oprit mingea de trei-patru ori pe linia porții. A fost un penalti nedat, de care n-a discutat nimeni, mai clar decât cel acordat și la care nici măcar nu s-a dus arbitrul la VAR… Pe final ne-au dat două goluri, cu o minge care s-a oprit prin apă, pe acolo. Dar ăsta-i fotbalul! După a venit catastrofa cu Botoșani, 0-5, și pentru mine era deja prea mult. Au fost multe lucruri urâte adunate din urmă, cu probleme financiare la club și am simțit că nu mai pot să o duc. Am considerat că e maximum ce puteam face la momentul ăla și că ar fi bine să vină altcineva, cu mai mult entuziasm, cu alt discurs. Cineva care să poată duce echipa mai departe în condițiile respective. Spun asta pentru că erau aceleași condiții când am plecat. N-am semnat că a venit cineva și practic au apărut banii și a devenit totul bine. Eu cred că asta s-a întâmplat! Au fost condițiile financiare cum au fost, pentru că jucătorii, ca grup, au fost ok. Nu am ce să le reproșez, s-au pregătit cât au putut. De unii a trebuit să tragem un pic mai mult, dar așa erau ei. În momentul când nu ai bani, nu ai motivație, poți să pierzi tot. Am considerat că este mai bine să fac pasul ăsta înapoi și într-un final s-a dovedit că a fost bine pentru Petrolul. A terminat pe locul 8, o poziție foarte bună în opinia mea, pentru că știu prin ce am trecut într-un an și opt luni, cât am stat acolo.

NewsRo.eu: La un moment dat ați intrat și în hora retrogradării…

Orice echipă din play-out, după două-trei meciuri proaste intra în horă. Și invers, după două-trei victorii sperai la play-off. A fost un campionat care s-a disputat până în ultima etapă și mă bucur pentru Petrolul că a reușit cu trei sau patru etape înainte de final să scape de orice grijă.

„Nu a fost propunerea mea“

NewsRo: I-ai lăsat locul nașului Florin Pîrvu, pe care l-ai susținut inclusiv din galerie. Cred că și el a venit temător.

El știa în mare parte ce se întâmplă la Petrolul, pentru că noi vorbeam mult și am vorbit la fel de mult și după ce a semnat. Știa unde vine! Dar era o șansă și pentru el, așa cum a fost și pentru mine să preiau Petrolul în Liga 2. Marea parte a carierei lui și-a desfășurat-o în China. Era mult mai cunoscut în China ca antrenor, decât era în România până acum o jumătate de an. Ca jucător e altă situație, pentru că a evoluat la Petrolul, Craiova, Dinamo, a câștigat trofee, dar ca antrenor nu-l știa nimeni. A încercat câteva luni să-și găsească ceva aici și i-a fost destul de greu, motiv pentru care avea în plan să se întoarcă în China. A fost conjunctura care a fost și oamenii de la Petrolul s-au gândit la ei. Nu a fost propunerea mea. Chiar am fost întrebat pe cine aș vedea potrivit, am spus că la acest aspect trebuie să se gândească ei, conducătorii. În momentul în care ei au spus de Florin Pîrvu l-am susținut cât am putut eu de mult. Mă bucur pentru el că a reușit să ducă munca asta mai departe, pentru că era și munca mea. A demonstrat lumii că putem și noi, cei de prin Prahova, care am fost evitați tot timpul la Petrolul, că putem să facem o treabă bună. Mai sunt și voci care na, ca peste tot, sunt nemulțumiți că nu-i jocul nu știu cum. Dar ar trebui să încerce măcar o dată să facă pe antrenorul și nu pe Facebook, ci să vină la teren, ca să vadă cum e să muncești și ce trebuie să faci. Probabil că ar aprecia altfel lucrurile după.

„În anul de Liga 1 a fost chin, ne intrau bani când și când“

NewsRo.eu: Spre finalul campionatului au apărut și vești bune la Petrolul, au apărut câțiva investitori și lucrurile par să se așeze. Cum vezi viitorul echipei?

Lucrurile s-au așezat destul de bine. Partea financiară contează! Oricine mi-ar spune că poți să joci și neplătit e… Poți să joci o lună, o dată, într-un campionat, dar în rest gândul ți-e tot acolo, mai ales când ai familie. Oricine muncește așteaptă ca la sfârșit de lună să fie recompensat și la noi se întâmpla destul de rar. Cel puțin în anul de Liga 1 a fost chin, ne intrau bani când și când. În momentul când a venit investitorul, nu știu cum să-l numesc, pentru că nu știu sub ce formă a venit, lucrurile s-au lămurit. Au fost plătiți bani din urmă, s-a ajuns cu plata aproape la zi și s-a obținut licența. Aia era cea mai importantă, pentru că exista riscul la momentul acela să nu se obțină licența pentru ediția viitoare din Superligă. Practic ai fi muncit degeaba tot anul acela. A fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat anul acesta la Petrolul. Cum văd eu mai departe? Lumea trebuie să aibă răbdare, pentru că o echipă puternică nu se construiește de la o zi, la alta. Oricâți bani ai băga într-o echipă, nu-ți garantează nimeni că poți să câștigi trofee sau că te clasezi în partea superioară. Dacă rețeta ar fi să aduci un antrenor bun și trei-patru fotaliști, toată lumea ar face așa și ar câștiga campionatul. Ar fi vreo 16 echipe pe primul loc dacă asta ar fi rețeta. Nu există așa ceva! Lucrurile trainice se fac în timp. Pentru Petrolul, în momentul de față, important ar fi să-și constriască o bază de antrenament, să aibă un loc al său, o casă a sa, unde să fie condiții bune de pregătire și de refacere. De aici ar trebui să se plece! Dacă la Petrolul nu se schimbă situația de față, cu terenul de antrenament, etc., degeaba au venit investitori. Performanțe nu o să faci! Au fost echipe care au băgat bani mulți în jucători și nu în infrastructură, au ratat obiectivele, gen Liga Campionilor, și au intrat în insolvență și chiar au falimentat. Amintiți-vă lucrul acesta. Petrolul a trcut prin așa ceva o dată și cred că nu mai are nevoie de încă o experiență asemenătoare. Trebuie liniște din toate punctele de vedere. Suporterii trebuie să înțeleagă asta. Ei pun o presiune pe toată lumea, pentru că anul viitor este anul centenarului și își doresc mult un trofeu sau o participare în cupele europene. Va fi foarte greu să se întâmple lucrul ăsta și cred că lumea trebuie să aibă răbdare.

NewsRo.eu: Ca de fiecare dată într-o pauză competițională și mai ales când apar investitori noi se vehiculează că antrenorul va fi dat la o parte și că va fi adus un preferat al conducerii. Este în pericol Florin Pîrvu?

Nu! Din ce știu eu, Florin va începe. E sigur și clar. Nu cred că se pune problema la Petrolul ca în momentul acesta să-și schimbe antrenorul.

NewsRo.eu: În ceea ce te privește, cred că ai avut suficient timp să te liniștești. Când reintri în pâine? Ai oferte, ai purtat discuții?

Mi-aș dori să încep să muncesc, doar că văd că e destul de greu și nici nu vreau să mă arunc cu capul înainte. Trebuie să gândesc bine ce urmează pentru mine. Aștept și o să vedem ce îmi oferă viitorul. Au fost discuții și sunt, trebuie doar să aleg ce-i mai bine pentru mine. În câteva zile cu siguranță voi decide. La Liga 1 nu se pune problema, pentru că aproape toate echipele sunt pe punctul de a începe pregătirile și dacă nu s-a întâmplat nimic până în momentul acesta nici nu o să se mai întâmple. Nu exclud nici varianta să merg în staff-ul cuiva, dacă va fi cineva lândă care să cred eu că pot să progresez.

NewsRo.eu: Dacă ți s-ar propune o colaborare alături de nașul Pîrvu la Petrolul?

Nu, nu se pune problema. Noi am avut o discuție, eu, cu el și cu finul Măldărășanu, și fiecare avem drumul nostru deocamdată. Probabil că la un moment dat, când unul o să fie bine și altul o să aibă probleme, am putea să ne ajutăm și la genul ăsta. Dar în momentul acesta suntem fiecare cu drumul lui. Putem reuși fiecare și cred că am demonstrat asta. Și eu am demonstrat-o cât am fost la Petrolul, și Florin acum, Măldărășanu la Hermannstadt nu mai vorbesc. Cred că putem avea pretenția să fim antrenori principali fiecare dintre noi.

„Nu știu ce aș avea de vorbit cu Gabi Tamaș“

NewsRo.eu: O întrebare delicată: ai mai vorbit cu Gabi Tamaș de la acel scandal?

Eu cu Gabi Tamaș nu am vorbit niciodată de când s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu știu ce aș avea de vorbit cu Gabi Tamaș. Ce s-a spus, s-a spus. Ideea e că lumea știe prea puțin din ce s-a întâmplat atunci. E clar că am partea mea de vină, doar că așteptam ca oamenii care cărora le-am luat partea la momentul respectiv să iasă și să spună ce s-a întâmplat cu adevărat. Adevărul e departe de ce s-a scris și ce s-a vorbit. Dar n-aș vrea să intru prea mult în discuții. Încerc să șterg și să uit. Repet: partea mea de vină există. Mă simt vinovat că am dat înregistrarea aceea, care a fost pe telefonul meu. Mă simt vinovat și regret acum, că în momentul când am făcut conferința aceea de presă, pe care doar eu am dorit-o, și fără să mă oblige nimeni, nu am spus adevărul. Asta pentru că am vrut să protejez anumiți oameni în momentul ăla și am luat în cârca mea că am dat-o eu mai departe la suporteri. Și nu ăsta este adevărul. Asta e partea mea de vină și mi-o asum. Aștept în continuare ca aceia care au și ei vină la momentul ăla să iasă în față și să spună ce s-a întâmplat cu adevărat. Cred că încă nu sunt pregătiți să-și ia partea lor de vină în tot scandalul ăsta. Dar sunt oameni care au credință în Dumnezeu și cred că la momentul potrivit vor ieși și vor spune ce s-a întâmplat. Mi-ar fi ușor să arăt lumii cum s-a întâmplat, dar aș face precum arbitrii aceia care dau un penalti eronat și ca să mulțumească pe toată lumea dau unul și pentru cealaltă echipă. Nu mi-a plăcut niciodată chestia asta și n-aș vrea să o fac”,

a încheiat Nae Constantin.

Dacă ţi-a plăcut, abonează-te la ştirile NewsRo.eu printr-un LIKE dat paginii de FACEBOOK!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *