Preşedintele american Joe Biden a anunțat oficial, astăzi, că va candidat pentru un al doilea mandat la Casa Albă în 2024. El a pus astfel capăt lunilor de speculații, informează Hotnews.

Într-un videoclip de circa 3 minute postat pe rețelele de socializare, președintele a spus: „Libertatea este fundamentală. Nimic nu e mai important, mai sacru (…) de aceea candidez pentru realegere. Întrebarea cu care ne confruntăm în anii următori este dacă vom avea mai multă libertate sau mai puțină libertate, mai multe drepturi sau mai puține“.

El le-a mai spus reporterilor de la Casa Albă: „V-am spus că plănuiesc să candidez”

Biden este așteptat să vorbească la o conferință a sindicatelor din domeniul construcțiilor mai târziu, în Washington.

După o serie de victorii legislative importante şi lupte importante în politica externă în primii doi ani de mandat, Biden nu are un contracandidat real din interiorul Partidului Democrat. Dar este de aşteptat să se confrunte cu o examinare constantă şi acerbă din cauza vârstei sale. Biden e cel mai bătrân președinte în funcție. Ar avea 86 de ani la sfârşitul unui al doilea mandat. Chiar dacă un examen medical efectuat în februarie l-a găsit „apt“ pentru a îndeplini îndatoririle preşedinţiei, mulţi, inclusiv în rândul propriilor săi alegători, consideră că este prea bătrân.

Americanii strâmbă din nas, Joe Biden îşi vede de drum

Un sondaj NBC News publicat în weekend a arătat că 70% dintre americani, inclusiv 51% dintre democraţi, cred că nu ar trebui să candideze.
69% dintre toţi respondenţii care au spus că nu ar trebui să candideze au citat preocupările legate de vârsta sa ca fiind un motiv major sau minor.

Lui Biden îi place să răspundă la aceste îngrijorări spunând: „Urmăriţi-mă!“. Ceea ce înseamnă că alegătorii ar trebui să se concentreze pe victoriile sale politice de acasă şi pe faptul că a reuşit să organizeze o alianţă occidentală fără precedent pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei.

Nu prea are rival

În următorul an şi jumătate, Biden ar avea toate avantajele mandatului, susţinut de un partid unit. În tot acest timp, republicanii abia încep un sezon primar dezordonat.

Trump a devenit primul fost preşedinte sau preşedinte în funcţie care a fost pus sub acuzare penală. Se confruntă şi cu anchete privind încercarea sa de a anula pierderea în faţa lui Biden. În discuţie intră alegerile din 2020 – este favoritul republican copleşitor.

Dacă ţi-a plăcut, abonează-te la ştirile NewsRo.eu printr-un LIKE dat paginii de FACEBOOK!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *