Detaşamentul „Carpathian Vipers“ al Forţelor Aeriene Române va participa la misiuni aliate de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice. Perioada de activitate va fi în aprilie – iulie, informează Agerpres.

Urez succes detaşamentului ‘Carpathian Vipers’ al Forţelor Aeriene, care, în perioada aprilie – iulie, va participa la misiuni aliate de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice. Cele patru avioane româneşti de luptă multirol F-16, dislocate astăzi în Lituania, vor contribui, alături de capabilităţi aeriene portugheze, la protejarea integrităţii spaţiului aerian din regiune, prin asigurarea avertizării timpurii şi a intervenţiei pentru clarificarea situaţiei de zbor. De asemenea, pe durata misiunii, detaşamentele vor fi angajate în exerciţii comune cu structuri aliate şi partenere“,

a scris şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Serviciul NATO de Poliţie Aeriană este parte a efortului comun pentru apărare colectivă.

După prezenţa din 2007, Armata României contribuie din nou la asigurarea acestui serviciu în Ţările Baltice, precizează generalul Petrescu.

Implicarea susţinută a instituţiei apărării naţionale şi în acest demers operaţional aliat demonstrează determinarea României pentru aplicarea măsurilor de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic“,

arată şeful SMAp.

MapN a făcut primul anunț

Ministerul Apărării Naţionale informa, la începutul lunii martie, că un detaşament format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon, aparţinând Forţelor Aeriene Române, va participa la misiunea de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice, în perioada aprilie – iulie.

Obiectivul principal al misiunii desfăşurate în spaţiul aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei este de a preveni încălcarea spaţiului aerian aliat. Totodată şi de a oferi asistenţă aeronavelor militare şi civile în situaţii de urgenţă apărute în timpul zborului, preciza MApN.

Comandorul Cosmin Vlad gestionează activitatea

Personalul care va fi dislocat în Lituania va sta la baza aeriană din Siauliai. El provine majoritar din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks“ a Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă“.

Comandantul detaşamentului, care poartă simbolic denumirea de „Carpathian Vipers“, este comandorul Cosmin Vlad. Acesta este un pilot experimentat, face parte din echipa Statului Major al Forţelor Aeriene. A reprezentat Forţele Aeriene în numeroase misiuni naţionale şi internaţionale.

Misiunea de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice sub comandă NATO – Baltic Air Policing (BAP), ca parte a supravegherii militare a spaţiului aerian al statelor baltice, se desfăşoară pe baza unui sistem de rotaţie a sarcinilor efectuate de ţările aliate începând din 2004. În 2007, Forţele Aeriene Române au mai participat la această misiune cu patru aeronave MiG-21 LanceR ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu“ din Câmpia Turzii.

Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene

Dacă ţi-a plăcut, abonează-te la ştirile NewsRo.eu printr-un LIKE dat paginii de FACEBOOK!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *