Cel puţin 36 de persoane au murit şi 85 au fost rănite în Grecia într-o violentă coliziune produsă marţi noapte între un convoi de marfă şi un tren de pasageri. Acesta din urmp efectua o cursă între Atena şi Salonic. Bilanţul negru a fost anunţat astăzi de pompieri, relatează agenţia AFP, citată de Agerpres.

Numărul morţilor a crescut la 36 în prezent“, a declarat Vasilis Vathrakogiannis, purtător de cuvânt al pompierilor greci. El a precizat că operaţiunea de salvare pentru descarcerarea pasagerilor blocaţi în vagoanele deformate de impact este încă în curs. În plus, „66 de persoane au fost spitalizate, dintre care şase la terapie intensivă“, a adăugat el.

350 de persoane se aflau în trenul civil

Până în prezent nu s-a furnizat niciun motiv pentru care trenurile au intrat în coliziune. Din cauza violenţei şocului, locomotivele şi vagoanele din faţă au fost distruse şi mecanicii celor două trenuri au murit în urma impactului.

Potrivit media elene este „cel mai grav accident feroviar cu care s-a confruntat vreodată Grecia“.

Munca pompierilor şi a salvatorilor este foarte dificilă. Ei caută în continuare (…) trupurile carbonizate“, a explicat Konstantinos Giannakopoulos, preşedintele uniunii medicilor din Larisa pentru canalul public ERT.

Potrivit informaţiilor furnizate de salvatori în cursul nopţii, 194 de pasageri au putut fi evacuaţi.

Două imense macarale au fost instalate în zona accidentului pentru a degaja secţiuni din tren.

Am simţit coliziunea ca un mare cutremur. Din fericire, eram în penultimul vagon şi am ieşit în viaţă. A existat un incendiu în primele vagoane şi apoi a venit panica. Am trăit un coşmar. Încă tremur“, a declarat pentru AFP un pasager, Angelos (22 de ani), la locul accidentului.

Trenul de pasageri deservea traseul Atena – Salonic, al doilea cel mai mare oraş din Grecia. Trenul de marfă se deplasa pe traseul invers. Ele s-au lovit la ieşirea dintr-un mic tunel pe deasupra căruia trece autostrada care leagă principalele două oraşe din Grecia.

Potrivit ministrului grec al sănătăţii, Thanos Plevris, „majoritatea pasagerilor erau tineri“. Mulţi studenţi se întorceau la Salonic după un weekend prelungit din cauza unei sărbători naţionale.

Lipsa sistemelor de securitate performante şi vechimea trenurilor era acuzată încă înainte de accident. Societatea de căi ferate din Grecia, Hellenic Train, privatizată în 2018, este controlată de grupul italian FS.

Este un accident inimaginabil. Două trenuri s-au aflat pe aceeaşi cale ferată şi au intrat în coliziune frontală (…) Niciun sistem de securitate, telecomandă şi semnale de circulaţie nu funcţionează. Acest oribil accident ar fi fost evitat dacă sistemele de securitate funcţionau“, a declarat pentru AFP preşedintele sindicatului mecanicilor de tren OSE, Kostas Genidounias, care se afla la locul accidentului.

Circa 150 de pompieri, în 40 de ambulanţe, au fost mobilizaţi pentru eforturile de salvare.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunţat că a plecat spre locul tragediei. Un doliu de trei zile a fost decretat în Grecia.

Preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, a anunţat miercuri că îşi scurtează vizita în Republica Moldova după tragedia feroviară din ţara sa.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au transmis şi ele condoleanţe după tragedia feroviară din Grecia.

„Întreaga Europă jeleşte alături de voi“, a postat pe Twitter Ursula von der Leyen.

„Gândurile mele sunt alături de poporul grec după teribilul accident soldat cu atât de mulţi morţi noaptea trecută lângă Larisa“, a mai scris preşedinta Comisiei. „Suntem alături de voi“, a adăugat ea în limba greacă.

Dacă ţi-a plăcut, abonează-te la ştirile NewsRo.eu printr-un LIKE dat paginii de FACEBOOK!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *