Foto: Ziarul Lumina

O slujbă de pomenire a fostului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpaşu, a avut loc, astăzi, la casa memorială a acestuia din localitatea Tocileni – comuna Stăuceni din judeţul Botoşani, cu prilejul împlinirii a 108 ani de la naştere.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Botoşani, Petru Fercal. Au asistat zeci de localnici, printre care şi primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş.

Cu astfel de oameni am putut să menţinem zestrea pe care am primit-o de la străbuni şi să o transmitem mai departe copiilor, dragostea de biserică, dragostea de ţară, dragostea de Dumnezeu, dragostea de oameni“,

a afirmat protopopul Petru Fercal, citat de Agerpres.

La rândul său, primarul din Stăuceni a menţionat că Prea Fericitul Teoctist a fost „cea mai însemnată personalitate a comunităţii“.

Cine a fost patriarhul Teoctist Arăpaşu

Patriarhul Teoctist s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, judeţul Botoşani. Părinţii săi, Marghioala şi Dumitru Arăpaşu, erau oameni credincioşi şi evlavioşi. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928. A fost tuns în monahism la Bistriţa, judeţul Neamţ, sub numele Teoctist, la 6 august 1935.

La 16 septembrie 1962 a fost instalat ca episcop la Arad (ales în 28 iulie). A păstorit 10 ani, între decembrie 1969 – decembrie 1970. La 25 februarie 1973 a fost înscăunat arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei (ales în 28 ianuarie).

A fost ales în demnitatea de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Sucevei la 25 septembrie 1977 şi a fost înscăunat la 9 octombrie.

După moartea patriarhului Iustin, 31 iulie 1986, a devenit locţiitor de patriarh.
La 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veşnice în data de 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani. A fost cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Te poate interesa şi: Echipa RO-USAR, misiune de sprijin în Turcia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *