Două cutremure cu magnitudinea 7.8, respectiv 7.6 au avut loc în această dimineaţă în Turcia, provocând cel puţin 912 de morţi şi alţi peste 5.000 au fost răniţi.

Primul seism a avut loc la ora 1.17 în centrul Turciei, la primele ore ale zilei de luni, conform cifrelor anunţate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Acesta a declarat că este cel mai mare dezastru înregistrat în Turcia după anul 1939. Erdogan a adăugat că 2.818 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului.

Un nou cutremur la câteva ore distanţă

Replica a fost la fel de devastatoare. A avut magnitudinea de 7,6 şi s-a produs în sud-estul Turciei. Anunţul a fost făcut de Autoritatea de Gestionare a Dezastrelor şi Urgenţelor (AFAD) din Turcia. Epicentrul noului cutremur, produs la ora 10.24, la o adâncime de 7 kilometri, se află în Elbistan, în provincia Kahramanmaraş, situată la 80 de kilometri de epicentrul primului cutremur.

Un cutremur s-a produs luni şi în capitala siriană Damasc, au anunţat mass-media de stat, fără a oferi alte detalii. În tot acest timp presa irakiană a transmis că locuitorii provinciilor irakiene Dohuk şi Mosul şi ai oraşului kurd Erbil au relatat că au resimţit un seism uşor.

UE a activat Mecanismul de protecţie civilă

Uniunea Europeană a mobilizat rapid echipe de căutare şi salvare în Turcia, informează Agerpres. Reacţia a venit în urma solicitării Turciei de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria, a anunţat purtătorul de cuvânt, Balazs Ujvari, în cadrul briefingului de presă zilnic al Comisiei.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Te poate interesa şi: Accident grav la Vârţ. Patru persoane au ajuns la spital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *