Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, rechemat în țară în 9 decembrie, după ce Austria a votat împotriva aderării țării noastre la Schengen, va fi retrimis la Viena. Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială. Aceasta precizează că președintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu omologul său austriac Alexander Van der Bellen.

Administrația prezidențială a mai punctat că discuția telefonică a avut loc la inițiativa părții austriece. Klaus Iohannis a transmis omologului austriac că „votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne privind aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români“.

Președintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații existente între cele două țări. Dar și cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne. Nu reflectă nici realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migrația ilegală.
În cadrul discuției, președintele Klaus Iohannis a evidențiat că România este și va continua să fie un furnizor de securitate. Va proteja în continuare în mod eficient frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetățenilor europeni, așa cum a făcut-o și până acum“
,

a transmis Cotroceniul printr-un comunicat de presă.

A solicitat undă verde în Schengen pentru 2023

Președintele României a mulțumit pentru sprijinul exprimat public de Președintele Austriei pentru aderarea țării noastre la Schengen. A arătat că mesajele numeroase de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi identificată o soluție. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul direct și prioritar al țării noastre ca poziția actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil, guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă și îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta“,

se mai arată în comunicatul respectiv, prezentat de Hotnews.

Așa a fost retrimis Emil Hurezeanu în Austria

În urma discuției cu președintele Van der Bellen, Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în țară pentru consultări în 9 decembrie 2022, după votul prin care Austria a ținut România în afara Schengen.

Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile“,

a punctat administrația prezidențială.

O sancțiune gravă la nivel diplomatic

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România“.

A doua zi de la acest vot, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări, măsura reprezentând o sancțiune gravă la nivel diplomatic.

Te poate interesa și: Jan Lipavsky, lobby pentru aderarea României la Schengen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *