Ministrul ceh al afacerilor Externe, Jan Lipavsky, a subliniat, miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Bogdan Aurescu că aderarea României la Spațiul Schengen va aduce o valoare adăugată substanțială la consolidarea securității frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul român al afacerilor externe a mulțumit pentru sprijinul și eforturile Președinției cehe a Consiliului UE vizând aderarea României la Spațiul Schengen și a evidențiat demersurile întreprinse în dialogul cu statele membre și Comisia Europeană pentru atingerea acestui obiectiv în perioada următoare.

Totodată, ministrul Jan Lipavský a reiterat susținerea fermă și activă pe care Cehia o va acorda și în continuare României în acest dosar. A subliniat că aderarea României va aduce o valoare adăugată substanțială la consolidarea securității frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Cei doi miniștri de externe au evaluat, de asemenea, situația de securitate generată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, reiterând importanța sprijinului multidimensional al Uniunii Europene în susținerea Ucrainei. În acest context au abordat și cooperarea în cadrul NATO și necesitatea consolidării Flancului Estic“,

arată comunicatul MAE.

Potrivit comunicatului, cei doi miniștri au discutat și despre folosirea instrumentelor de drept internațional pentru tragerea la răspundere a Rusiei și despre crearea unui mecanism eficient și viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în Ucraina.

Conform sursei citate de Hotnews, dialogul celor doi miniștri a evidențiat dinamica susținută a dialogului bilateral și interesul ambelor părți pentru aprofundarea și consolidarea cooperării sectoriale. În acest context, ministrul Jan Lipavský a acceptat invitația omologului român de a efectua o vizită în România în cursul acestui an.

Te poate interesa și: România a preluat Preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *