Guvernul rus intenţionează să colecteze sume mai mari de bani de la unii producătorii de materii prime, precum şi de la companiile de stat. În paralel vrea să reducă cheltuieile care nu au legătură cu apărarea, în contextul în care cresc costurile cu războiul din Ucraina.

Printre propuneri se află dividende mai mari de la companiile de stat şi „plăţi unice“ de la producătorii de îngrăşăminte şi cei de cărbune. Acestea sunt instrucţiunile emise la mijlocul lunii decembrie de către premierul Mihail Mişustin, potrivit agenției Bloomberg, citată de Agerpres.

Măsurile Guvernului de la Moscova fac parte dintr-un efort mai larg de „mobilizare a veniturilor“.

În plus, Executivul a alocat cheltuieli suplimentare în valoare de 175 de miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari) pentru a strămuta 100.000 de persoane din Herson în Rusia. Ar reprezenta o recunoaştere tacită a Kremlinului că există speranţe mici privind recucerirea acelor părţi din Ucraina pe care forţele ruseşti le-au abandonat în toamna anului trecut.

Bugetul Rusiei este supus la presiuni din ce în ce mai mari în condiţiile în care invazia Ucrainei a intrat în al doilea an. Economia rusă se contractă ca urmare a sancţiunilor extinse impuse de SUA şi Uniunea Europeană.

Rusia a avut cheltuieli mari în decembrie

Dividendele şi taxele excepţionale plătite de gigantul energetic Gazprom PJSC au permis Rusiei să înregistreze un excedent bugetar la finele anului trecut. Cheltuielile mari din luna decembrie este posibil să fi adus însă bugetul statului rus pe deficit.

Sursele citate de Bloomberg susţin că o parte dintre fondurile suplimentare sunt necesare pentru a acoperi costurile care au legătură cu războiul.

Sursele adăugă că nu a fost luată încă o decizie cu privire la mărimea dividendelor sau a „plăţilor unice“. Acestea vor depinde de situaţia bugetară pe ansamblul anului 2022.

Cu toate acestea, acolo unde este posibil, autorităţile ruse vor încerca să stabilească un nivel al dividendelor de peste 50% din profitul net al companiilor de stat.

Premierul rus cere o „optimizare“ a bugetului

În încercarea de a echilibra situaţia bugetară, premierul Mihail Mişustin a ordonat o „optimizare“ a cheltuielilor care nu au legătură cu apărarea şi securitatea, care ar trebui să genereze economii de cel puţin 150 de miliarde de ruble.

În condiţiile în care Rusia se pregăteşte pentru mai mulţi ani de deficite bugetare şi de imposibilitatea de a accesa pieţele internaţionale de obligaţiuni, Guvernul de la Moscova este presat să se asigure că are acces la finanţare, în timp ce veniturile din energie se reduc.

Dacă anul trecut Ministerul rus de Finanţe prognoza un deficit bugetar de 0,9% din PIB, acum se aşteaptă la un deficit de 2% din PIB atât pentru 2022, cât şi pentru 2023.

În total, cheltuielile pe anul trecut au ajuns, probabil, la aproximativ 30.000 de miliarde de ruble, a declarat la finele lunii decembrie ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, cu aproximativ 27% peste ceea ce era prevăzut iniţial.

Te poate interesa și: Banca Mondială avertizează: vine recesiunea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *