Banca Mondială este îngrijorată că „noi şocuri adverse“ ar putea împinge economia globală în recesiune, în acest an. Aceasta subliniază că sunt vulnerabile în special ţările mici, transmite Bloomberg.

Avertismentul este inclus în raportul bianual „Perspective economice globale“ (Global Economic Prospects), care urmează să fie dat publicităţii marţi.

Chiar în absenţa unei alte crize, creşterea economiei mondiale în acest an ar urma să încetinească semnificativ, reflectând, într-un mod sincronizat, înăsprirea politicii monetare pentru a contracara inflaţia ridicată, înrăutăţirea condiţiilor financiare şi perturbările continue provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia“,

se arată în raport.

Se face apel către autorităţi

Sunt necesare „eforturi urgente globale şi naţionale“ pentru atenuarea riscurilor provocate de scăderea activităţii economice, şi de povara datoriilor cu care se confruntă pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare (EMDE). Aici creşterea investiţiilor ar urma să rămână sub media din ultimele două decenii. Asta a avertizat instituţia financiară cu sediul la Washington.

Este esenţial ca autorităţile din ţările emergente şi în curs de dezvoltare să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează pe grupurile vulnerabile, că aşteptările inflaţioniste rămân bine ancorate şi că sistemul financiar continuă să fie rezilient“.

apreciază Banca Mondială.

Va fi un an mai dificil decât 2022

Solicitări similare au fost făcute de către guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume. Asta pentru că dobânzile sunt majorate în mod agresiv, pentru a atenua presiunile preţurilor. În tot acest timp, guvernele sprijină companiile şi gospodăriile, ţinând sub control costurile cu energia.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a început anul 2023 cu o averizare. A spus că lumea se confruntă „cu un an dificil, mai dificil decât anul pe care l-am lăsat în urmă“.

O treime din economia mondială va fi în recesiune deoarece SUA, Uniunea Europeană (UE) şi China încetinesc simultan, a declarat şeful FMI pe 1 ianuarie, citată de Agerpres.

Te poate interesa şi: Să vezi fază de Bobotează: un preot a căzut în mare după ce a aruncat crucea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *