Sursa foto: Observator

Sezonul rece a venit la pachet cu un număr din ce în ce mai mare de îmbolnăviri de gripă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi că există un algoritm care duce la declararea stării de epidemie: creștere cu 20% timp de 3 săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10% din probele testate confirmate.

Într-o intervenție la Digi 24, el a precizat că joi, 5 ianuarie, o să se ştie situația exactă. A punctat că este „foarte probabil” să se înregistreze a treia săptămână cu creştere a numărului de cazuri de gripă. Asta înseamnă că se poate declara epidemie!

Nu este o situație neobișnuită

„Nu trebuie să înteleagă cineva că vor fi introduse restricţii“, a afirmat Rafila.

Acesta a precizat că anumite măsuri vor fi introduse în spitale. La nivelul populației vor fi recomadări cum ar fi neîntoarcerea în colectivitate atâta vreme cât există simptome.

Ministrul Sănătății a precizat că nu este vorba de o situație neobișnuită, având în vedere cei doi ani în care circulația virusurilor a fost încetinită din cauza măsurilor pandemice, iar populația „e mai puțin pregătită imunologic”.

Ultima oară când a fost declarată epidemie de gripă în România a fost în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv.

Te poate interesa și: Accident horror, după o ciocnire dintre un microbuz şi un tir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *