Mai multe oraşe ucrainene, printre care Kiev, au fost vizate sâmbătă de bombardamentele ruse. Acestea au urmate de o nouă serie de explozii în capitala Ucrainei la scurt timp după trecerea în noul an 2023.

Rachete ruse au lovit două cartiere din Kiev la circa 30 de minute după miezul nopţii, a anunţat pe Telegram primarul oraşului, Vitali Kliciko. Fostul mare sportiv a adăugat că deocamdată nu au fost înregistraţi noi răniţi.

Înainte de aceasta, alte bombardamente ruse s-au soldat cu cel puţin un mort şi circa 30 de răniţi. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intervenit la tv și a promis că ţara sa va lupta „până la victorie“.

Bombardamentele ruse au mai provocat distrugeri şi incendii în Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, unde cel puţin şase persoane au fost rănite, şi la Hmelniţki, în vest, unde au fost rănite patru persoane.

„Criminalul de război Putin ‘sărbătoreşte’ Anul Nou ucigând oameni“

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat Moscova că a vizat deliberat zonele unde locuiesc civili.
„Criminalul de război Putin ‘sărbătoreşte’ Anul Nou ucigând oameni“, a scris Kuleba pe Twitter.

Potrivit şefului Statului-Major ucrainean, Valeri Zalujnîi, 12 dintre cele 20 de rachete de croazieră trase de ruşi, în special dinspre bombardiere strategice aflate în Marea Caspică, au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

Kliciko îmbărbătează soldații și populația

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, s-a deplasat la Bahmut, un oraş pe care soldaţii ruşi încearcă să-l ocupe încă din vară. „Barbarii ruşi nu ne vor doborî!“, a declarat Kliciko.

După mai multe înfrângeri pe front, Rusia a optat, din octombrie, pentru o tactică de lovituri asupra infrastructurilor ucrainene, care îi lasă pe locuitorii Ucrainei fără curent electric şi fără apă. Aproape în acelaşi moment, televiziunea rusă din Extremul Orient difuza discursul de Anul Nou al lui Vladimir Putin, dată fiind diferenţa de fusuri orare cu Moscova. În acest discurs, Putin a dat asigurări că „adevărul moral şi istoric“ sunt „de partea“ Rusiei.

Rusia a revendicat în septembrie anexarea a patru teritorii ucrainene, pe care le controlează cel puţin parţial.

Sursa: Agerpres / foto: Nova.

Te poate interesa și: Atenție! Pensiile întârzie în luna ianuarie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *