Ucraina a cerut astăzi excluderea Rusiei din ONU, la peste zece luni de la începerea invaziei trupelor ruse, informează AFP, ciată de Agerpres. Este o cerere cu şanse reduse de succes, având în vedere că Moscova are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

„Ucraina cere statelor membre ale ONU (…) să priveze Federaţia Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU“, a indicat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Potrivit diplomaţiei ucrainene, Rusia „ocupă ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU“ din 1991 şi de la destrămarea Uniunii Sovietice în 15 noi ţări.

„Rusia este un uzurpator al locului“ URSS la ONU, a indicat ministerul ucrainean.

Aceste „trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi acapararea de teritorii din alte ţări, o schimbare forţată a graniţelor recunoscute internaţional şi de încercări de a-şi satisface ambiţiile neo-imperiale“, a deplâns Kievul în acest comunicat.

Într-un mesaj difuzat pe Twitter, ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba (foto), a afirmat că „prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate şi în ONU în ansamblu sunt nelegitime“.

Kievul se confruntă de zece luni cu armada rusă pe teren şi se confruntă deja, din 2014, cu separatiştii pro-ruşi suţinuţi şi înarmaţi de Moscova în Donbass, în estul Ucrainei.

One thought on “Ucraina contraatacă! Kievul cere excluderea Rusiei din ONU”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *