Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti împlineşte, la final de 2022, 170 de ani de la fondare. Conducerea va marca evenimentul printr-o micro-expoziţie şi tururi ghidate ale clădirii. Totodată, pe turnul scenei mari va fi proiectată, în seara zilei de 30 decembrie, o succesiune de imagini evocatoare, pentru a marca, simbolic, cei 170 de ani de existenţă ai TNB.

„La acest sfârşit de an 2022, Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti, cunoscut iniţial ca ‘Teatrul cel Mare’, marchează 170 de ani de la fondare şi – coincidenţă semnificativă – tot 170 de ani de la naşterea celui care îi este patron spiritual, marele dramaturg Ion Luca Caragiale. O privire întoarsă înspre trecut, dar şi spre viitor. La finalul anului ce vine, când se vor împlini 50 de ani de teatru în actualul sediu din Piaţa Universităţii, într-o clădire care a renăscut în haine noi între 2011 – 2015, marcând o nouă etapă în existenţa sa, cea a ‘unui Teatru Nou pentru un public nou’“, se arată într-un comunicat al TNB remis Agerpres.

2022, anul cu un număr record de premiere

Pe 31 decembrie 1852 se aprindeau pentru prima dată luminile în „Teatrul cel Mare“, devenit naţional din 1876.

„Acest an aniversar, 2022, în decursul căruia la Teatrul Naţional ‘I.L.Caragiale’ a fost realizat un număr record de premiere (14), s-au vernisat 17 noi expoziţii în cadrul programului TNB – Parateatral – Arte vizuale, s-a lansat a VIII-a ediţie a Programului 9G, s-a difuzat primul Podcast propriu al TNB (la 1 decembrie), s-au desfăşurat 3 workshopuri sub egida Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală Ion Sava“, precizează TNB.

Pe 30 decembrie, se va juca în toate sălile şi pe toate scenele: „Dineu cu proşti“ de Francis Veber – la Sala ‘Ion Caramitru’, „Micul infern“ de Mircea Ştefănescu – la Sala Studio, „Stupid fucking bird“ de Aaron Posner – la Sala Pictura, „Nebun din dragoste“ de Sam Sheppard – la Sala Atelier.

Surprizele continuă

Începând cu aceeaşi dată, spectatorii vor putea viziona, în foaierul Sălii Ion Caramitru, o micro-expoziţie realizată de Muzeul TNB – „De la Teatrul cel Mare la Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ – 170 de ani de istorie“, care evocă prin afişe vechi, fotografii şi exponate rare din patrimoniu momente din istoria instituţiei.

Vor fi expuse, până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, câteva obiecte provenite din vechea clădire a Teatrului cel Mare, salvate din ruinele rămase după bombardamentul german asupra Bucureştiului din 24 august 1944, când teatrul a fost distrus. Expoziţia se va deschide pe 30 decembrie, la ora 11,00, când este programat şi primul tur ghidat gratuit al zilei.

Programul tururilor

Tot în aceste ultime zile ale anului, publicului interesat de vizitarea clădirii TNB îi vor fi oferite, drept cadou aniversar, tururi ghidate gratuite: de la orele 11.00, 13.00, 15.00 şi 17.00 în data de vineri, 30 decembrie. Sâmbătă, 31 decembrie, acestea vor avea loc de la orele 11.00 şi 13.00.

Vor putea fi vizitate noile săli, atelierele şi culisele Teatrului Naţional. Ca de obicei, locul de întâlnire va fi în foaierul Sălii Ion Caramitru, în faţa Agenţiei de bilete.

Se recomandă o rezervare telefonică prealabilă la numărul de telefon 021.314.71.71 – Agenţia de bilete a TNB sau la 0744.633.188 (Ionuţ Corpaci), se precizează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *