Steven Spielberg „regretă foarte mult“ că rechinii au fost „decimaţi“ după succesul filmului său „Jaws“ („Fălci“) din 1975. Asta a declarat regizorul american pentru BBC.

„Regret foarte mult că populaţia de rechini a fost decimată din cauza cărţii şi a filmului. Regret foarte, foarte mult“, a spus regizorul.

Declarația lui Spielberg vine după ce mai mulți cercetătorii au acuzat că filmul „Fălci“ a terorizat generaţii de înotători.

Filmul „Fălci“, care a rulat în urmă cu mulți ani și în România, relatează povestea unui exemplar mare de rechin alb devorator de oameni. Acesta ataca înotători dintr-o staţiune de pe coasta de est a Statelor Unite. Într-un final, rechinul este ucis de către șeful poliţiei locale, cu ajutorul unui biolog marin şi a unui vânător de rechini.

Rechinii, tot mai puțini

Conform unui studiu publicat anul trecut în jurnalul ştiinţific Nature, citat de Agerpres, populaţia globală de rechini a scăzut cu 71% începând din anii 1970 din cauza pescuitului excesiv. Potrivit organizaţiei Shark Conservation Fund, 36 de procente dintre cele 1.250 de specii de rechini şi peşti cartilaginoşi de mare din ordinul Batoidea sunt în prezent ameninţate cu dispariţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *